Lymfangit :(

Rigoletto har fått lymfangit :( Blodförgiftning i benet...

Det finns flera orsaker till att en häst får lymfangit. Vanligast är att hästen har ett sår någonstans på benet eller en inflammation i huden, till exempel
mugg. Men det förekommer också att hästar får lymfangit utan att man hittar någon orsak.
Symptomen är oftast en ganska kraftig svullnad i ett ben, vanligen från kronranden och uppåt i varierande grad. Många hästar får även feber och blir halta. I riktigt kraftiga fall kan man se att huden spricker och vätskar sig.
 
Behandlingen av lymfangit går ut på att man minskar svullnaden och inflammationen. I lindriga fall, till exempel om du ser att ett ben börjar svullnad upp, kan det räcka med att du kyler benet - gärna två gånger om dagen under 20 minuter. Motion och bandagering av benet tar också ner svullnaden.
Lite mer allvarliga fall bör behandlas med någon form av antiinflammatorisk medicin (Finadyne, Fenylbutazon, Metacam eller liknande). Om hästen har feber eller om du misstänker att orsaken till lymfangiten är ett infekterat sår brukar hästen även behöva penicillin.
I riktigt allvarliga fall kan det krävas vård på djursjukhus med intravenös medicinering och intensivvård.

Med vänlig hälsning,
Malin Santesson, leg. vet.
Universitetsdjursjukhuset (
http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-veterinar/uds/lymfangit-ger-kraftig-svullnad.htm)

Rigoletto har ju fått ett skav av en boots som han har på grund av broddarna. Vi upptäckte detta och har behandlat några dagar. Tydligen har där ändå kommit in bakterier.. vilket egentligen inte är så konstigt kanske.. men men... Liv hade satt ett bandage med jodopax och jag gick med honom i ridhuset. Får verkligen hoppas att det blir bättre imorgon!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0